Esztétikai fogászat, Fogpótlások


Héjkerámiák, Betétek, Koronák, Hidak

Ha az Ön foga olyan károsodást szenvedett, melyet töméssel már nem lehet orvosolni, a fogbetétek jelenthetnek esztétikus és tartós megoldást. Az inlay, onlay, overlay (kiterjedésük szerint osztályozva) betétek speciális kompozitból vagy kerámiából készülnek. Elkészítésük precíz lenyomatvételt igényel a fogakról és ez által tökéletesen igazodik az Ön fogformájához és fogszínéhez. A fogbetét kész, szilárd állapotban kerül az előre kialakított fogüregbe, vagy a fog teljes felszínére, felépítve azzal akár egy letört, rossz állapotban lévő gyökérkezelt fogat is. Az onlay és overlay nagy előnye, hogy a koronánál kíméletesebb, alkalmazásához kevesebb ép fogállományt szükséges eltávolítani,vagy gyökérkezelt fogak esetén tökéletesen tud illeszkedni a megfelelően kialakított üregbe.

Rendelőnkben lehetőség van Nexco /Ivoclar/ és Gradia /GC/ betétek készítésére, melyek rendkívül pontosak és ellenállóak a ragóerővel szemben, ragasztásuk hasonló egy tömés kivitelezéséhez.

 Ugyanakkor a kerámiából történő kialakítás, vagy akár az elfeledett, de hosszútávú megbízhatóságáról híres arany-palládium ötvözet alapú betétek elkészítését is adott esetekben javasoljuk. 

Abban az esetben, ha a fog nagy mértékben destruálodott, sérült, vagy rendkívül elszíneződött, tengelyállása nem jó, vagy fogpótlások készítése miatt kell „használnunk” ad adott fogat, fogakat, abban az esetekben koronákat, vagy hidakat készítünk.  A fémmentes fogpótlások az eredeti fogakhoz hasonló rétegekből, egyedileg épülnek fel, ezért szinte felismerhetetlenségig hasonlítanak azokhoz. A fogpótlás esetén az egyik legfontosabb szempont a pontosság, a koronák és hidak tökéletes széli záródása. Ha egy fogpótlás rosszul zár, akkor az alatta lévő fog elromlik, alászuvasodik. A modern csiszoláskor (vállas preparálás) a koronák szélei vállakon ülnek, nem nyomják meg az ínyt, így az természetesen szép, rózsaszínű marad. A legtökéletesebb pontosságú széli zárást a rendelőnkben is alkalmazott CAD/CAM rendszer használatával lehet elérni.

Az eljárás lényege, hogy a több lépcsőben vett precíz lenyomatot végül a laborban számítógépes úton szkennelik be, és felnagyított képet kapnak az adott esetről. A fogpótlást pedig nagy pontosságú marógép végzi egy adott tömbből, melynek anyaga lehet cirkónium, kobalt-króm vagy titán, illetve adott kerámiák. Rendelőnkben törekszünk arra, hogy lehetőleg már csak cirkónium pótlást készítsünk, mert szövetbarát tulajdonságai nem elhanyagolhatóak.   


Image

Fogfehérítés, fogkő eltávolítás

Tévhit, hogy a fog színe csupán genetikai adottság kérdése. Az elszíneződések okozója leggyakrabban a helytelen fogápolás, illetve azok az élelmiszerek, amelyekben nagy mennyiségben fordul elő mesterséges színezőanyag. Azonban a rendszeres és helyesen végrehajtott fogmosás ellenére és a kritikus élelmiszerek kerülése mellett is elszíneződhet fogazatunk. A kor előrehaladtával ráadásul romlik a fogak állaga és sötétedik a fogak színe.

A fogorvosok által végzett fogfehérítésnek többféle módszere van: a legjobb hatást eredményező technikát egy előzetes konzultáció során, a fogak általános állapota alapján határozzuk meg. A professzionális rendelői fogfehérítés előtt mindenképpen szükséges a fogkő eltávolítását is elvégezni.

Rendszeres, alapos fogmosás mellett is megjelenhet a fogkő fogainkon. Az étkezések után a fogak felszínén kialakuló, szabad szemmel alig látható plakk réteg könnyen megtelepszik a fogakon, és kiváló táptalajt biztosít a különböző baktériumoknak. Hosszú távon ez a réteg egyre keményebbé válik, majd „elmeszesedik”. Ezt a folyamatot tekintjük a fogkő kialakulásának. A fogkő nem csak esztétikai kellemetlenség: hosszú távon a fogak és az íny épségét is veszélyezteti. Ezért mindenképpen tanácsos rendszeresen, félévente eltávolítani, mert így megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását és azonnali esztétikai eredményt is nyújt. Fogággyulladás kialakulásában a következők játszanak döntő szerepet: fogkő, lepedék rossz szájhigiéné; dohányzás, pipázás; genetikai tényezők, öröklött “hajlam”; bizonyos gyógyszerek, betegségek (immunbetegségek). Ennek tudatában kijelenthetjük hogy két vagy több tényező együttes megléte súlyosbítja a meglévő vagy újonnan kialakult gyulladást.

Héjkerámiák

Sokan kérdezik tőlem, hogyan lehet felnőttkorban szép, szabályos, el nem színeződő mosollyal rendelkezni, olyannal, ami a műsorvásznakon és minden egyes felugró reklámban jelenik meg legtöbbször. A szép mosoly titka a rendezett fogazat mellett a pozitív kisugárzás, ezért a fogak irreverzibilis károsodásával járó héjkerámiák készítésést csak abban az esetben javasoljuk, amikor nincsen más alternatíva (pl. fogszabályozás, fogfehérítés, stb.) a fennálló problémák megoldásához.

A héjkerámiák, úgynevezett veener-ek készítése hasonló a koronák készítéséhez, de nem igényli a fog teljes lecsiszolását, ezért sokszor az eljárás alatt a fogak nem is válnak érzékennyé, nem viseli meg őket a beavatkozás. Ez a tény, illetve a rendkívül szép esztétikai végeredmény teszi egyre sikeresebbé napjaink fogászatában. A mosoly teljes átformáló hatása révén lehetőség van még csiszolás előtt úgy nevezett mosolytervezésre, úgy mond „kipróbálva” a végeredményt. A fogak színéről, formavilágáról minden esetben lehetőség van fogtechnikusi konzultációra is.

Kapcsolat felvétele